Jófüvek a háztartásunkban
A konyhában használjuk fel a legtöbb gyógy- és fűszernövényt: napjainkban talán azért is növekszik a népszerűségük, mert mind többen szeretnék zamatossá tenni az ételeiket, melyek a nagyüzemi termesztés miatt meglehetősen íztelen alapanyagokból készülnek. Gondoljunk csak az egyformán szabályos paradicsomokra, melyeket mégis meg tud bolondítani egy kis friss bazsalikom! A friss füvekkel való főzés nem csak ízekkel gazdagítja életünket, de segíti a táplálék feldolgozását is, mint a menta és társai áldásos hatásukkal. A következőkben ötleteket adunk majd a következő kategóriákban: hideg és meleg italok, saláták, olajok és ecetek, pácok, vajak, édes és sós mártások, főtt és sült ételek, sütemények. Van azonban egy másik tág tere is a jófüvek háztartásokban való használatának, ez pedig a tisztítás és az illatosítás. Számos előnyük közé tartozik, hogy nem károsítják a környezetet, nem tartalmaznak adalékanyagokat, természetes fertőtlenítő hatásukkal dolgoznak. A kakukkfű, a rozmaring és a zsálya lehet az alapja annak az illatos tisztítószernek, melyet a konyhában és a fürdőszobában is használhatunk. 2 maréknyi friss növényhez mindössze egy kis szódabikarbóna és citromlé kell, az elkészítés módja a következő:
Forraljuk 3 dl vízben a növényi hajtásokat 20 percig, majd szűrjük le, hogy minden szennyeződéstől megtisztítsuk. Adjunk hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát, és egy kanál citromlevet. Töltsük üvegbe, ez az oldat hűtőszekrényben 1 hétig tárolható. De ha szorgalmasan takarítunk, el is fogy ennyi idő alatt.