Házilag kevert zöld majonéz
Számtalan változatban kapható majonéz a boltokban, némelyik különböző fűszernövények felhasználásával is kecsegtet, ám az összetevők között mindig ott vannak azok a bizonyos, nem kívánatos adalékanyagok. Amúgy sem ér fel semmi egy házilag kevert, zöldfűszeres majonézzel, melyet akár géppel, akár kézzel keverünk ki, élvezni fogjuk az alkotórészek fényes, színes, sűrű krémmé való elegyedését.
2 nagy tojás sárgáját és egy teáskanálnyi mustárt tegyünk egy tálba, majd cseppenként adjuk hozzá, folytonos kevergetés mellett 2.5 dl olíva- vagy napraforgóolaj felét. Amikor elhasználtuk ezt a mennyiséget, következzen 1 teáskanál fehérborecet, melytől kissé hígul a keverék. Ezután vékony sugárban, továbbra is kevergetve öntsük hozzá a maradék olajat. Ha elértük a megfelelő állagot, jöhet az ízesítés: só és bors, citromlé, valamint az összeaprított zöldfűszerek, melyek közül egyet, vagy egymáshoz illő zamatúakat használjunk.
-petrezselyem
-kakukkfű
-tárkony (különösen halételekhez illik)
-bazsalikom (ezt a változatot használjuk fel azonnal, mert az aprított bazsalikom az ecet és a citrom miatt megfeketedhet)
-zsálya